Organizația Patronilor din Sălaj face apel la instituțiile publice responsabile cu protecția consumatorilor și siguranța alimentară pentru a combate fenomenul concurenței neloiale din domeniul cofetăriei. „Organizația Patronilor Sălaj, la solicitarea mai multor cofetării și laboratoare din Zalău, atrage atenția asupra unei probleme care afectează grav sectorul alimentar local: existența a cel puțin 49 de persoane care produc și comercializează prăjituri acasă, fără a deține autorizațiile legale, fără a-și declara veniturile la ANAF și fără respectarea normelor stricte de igienă sanitară impuse de lege. Această activitate ilegală creează o concurență neloială, punând în pericol atât sănătatea consumatorilor, cât și viabilitatea afacerilor legale din domeniu pe termen mediu și lung. Prin urmare, în timp ce cofetăriile și laboratoarele autorizate din Zalău respectă toate reglementările și normele în vigoare (plătesc taxe și impozite, investesc în echipamente moderne și conforme, respectă normele stricte de igienă și siguranță alimentară și angajează personal, contribuind astfel la economia locală și la bugetul statului), alții ocolesc cu bună știință legea și încasează bani fără să fie trași la răspundere. Mai mult, activitatea acestor producători neautorizați subminează eforturile acestor afaceri legitime prin crearea unei concurențe neloiale care duce la pierderi financiare considerabile și, în cele din urmă chiar la riscul de faliment. Așadar, considerăm că legea ar trebui să primeze pentru toți, iar mediul de afaceri care își respectă obligațiile față de stat și cetățeni trebuie protejat. Din acest considerent, Organizația Patronilor Sălaj solicită intervenția urgentă și fermă a ANAF, DSV Sălaj și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sălaj pentru a efectua controale riguroase și sancționarea activității ilegale a acestor producători de prăjituri care nu respectă legea. Este imperativ să se aplice legea în mod egal, protejând atât consumatorii de potențiale riscuri pentru sănătate, cât și interesele legitime ale afacerilor care operează în conformitate cu legea. Solicităm efectuarea de controale amănunțite pentru identificarea și sancționarea producătorilor de prăjituri neautorizați, precum și aplicarea sancțiunilor legale prevăzute pentru nerespectarea legislației în domeniul alimentar și fiscal, pentru combaterea concurenței neloiale în industria cofetăriei și în scopul protejării sănătății consumatorilor și a afacerilor locale legale”, se arată în mesajul organizației patronale din județul nostru.
Concurență neloială pe piața sălăjeană a producătorilor de prăjituri

Concurența este benefică pentru afacerea restaurantelor, cofetăriilor deoarece stimulează inovația, îmbunătățește calitatea, îmbunătățește strategiile de prețuri, crește experiența clienților, promovează conștientizarea pieței și încurajează implicarea comunității. Așadar consumatorii beneficiază de diverse opțiuni și servicii îmbunătățite.
Fără concurență, businessurile sunt mai puțin motivate să mențină standarde înalte, ceea ce poate duce la o scădere a calității alimentelor și a serviciilor pentru clienți.
Dacă, de exemplu, o cofetărie face prăjituri de calitate, la prețuri accesibile, nu trebuie să-și facă griji că un client se va întoarce în altă parte.
Homo homini lupus !